Pálmajor Somogy megyében, Kaposvártól 20, Nagybajomtól 6 km-re található 377 fős kistelepülés.

A község a Kaposvári járáshoz tartozik, és máig tagja a Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulásnak.

Az egyetlen, 3 km hosszú utcát nem zavarja áthaladó forgalom zaja, mert zsáktelepülés lévén a közeli 61-es főút forgalma elkerüli az egymást segítő, összetartó közösséget.

A terület, ahol ma a falu áll, a 19. században Somssich Pál birtoka volt, innen ered korábbi neve, Páltelke, melyből a századfordulóra alakult ki a mai Pálmajor elnevezés. 1923-ban nyílt meg népiskolája, ahova kb. 70 gyermek járt be mintegy 5 kilométeres körzetből. 1930-ban 214 lakosával a népesebb puszták közé tartozott.  Az évek során azonban a helyiek többsége más településen lelt új otthonra. Nem öregedő település, a lakosság közel 50 %-a 18 év alatti.

Pálmajor 1993. január 1-jétől önálló település, korábban Nagybajom része (pusztája) volt.

Elérhetőségeink

Cím: 7561 Pálmajor, Pálmajor u. 69.

Telefonszám: 0620/3422496

E-mail: palmajorkozseg@gmail.com

Ügyfélfogadási idő:

 • Kedden:  8:00 – 12:00
 • Csütörtökön: 13:00 – 15:00

Képviselőtestület

 • Pozsonyi Erika polgármester
 • Ignácz József alpolgármester
 • Csonka Lajos képviselő
 • Ignácz Róbert képviselő
 • Orsós Ferenc képviselő

 

Kisebbségi önkormányzat

 • Kalányos Zoltán elnök
 • Csonka Imre képviselő
 • Tábor Zoltánné képviselő

 

Civil szervezetek:

 • Pálmajor Felvirágoztatásáért Egyesület – elnöke Orsós Ferenc
 • Pálmajori Beások Egyesülete – elnöke Orsós Ferenc

 

A településen működik egy 1-4 évfolyamos általános iskola, ahova a 2013/2014-es tanévben 8 gyermek iratkozott be.

A helybeli gyerekek színvonalas nevelésének elősegítése érdekében az önkormányzat 2011-ben adott át egy vadonatúj óvodát, ami 90 milliós beruházás volt.

Így modern, kulturált körülmények között 30 gyermek nevelése valósulhat meg. Az óvoda konyháját az önkormányzat üzemelteti. Itt étkeznek a helyi iskolás gyerekek is, de vendég étkeztetést is vállalunk.

2013. szeptember 6-án a gyerekek és családjuk helyzetét javító, szociális és felzárkóztatási tevékenységet segítő közösségi szolgáltató házat adtunk át a településen. A szolgáltató házban 4 fő főállású munkatárs dolgozik, akik közül 2 fő helybeli. A közösségi házban délelőttönként baba-mama klub működik, délutánonként pedig különféle szervezett programokkal várjuk a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Hétfőn receptklub, kedden háztartási praktikák, szerdán családi életre felkészítés, csütörtökön életvezetési normák, pénteken színjátszó kör működik. Minden hónapban kétszer közösségi hétvégét tartunk. A közösségi ház a hét minden napján nyitva tart.

Az önkormányzat 2014-ben 6 fő közalkalmazottat és 1 fő köztisztviselőt foglalkoztat. Ezen felül 42 a közmunkások száma.

Nagy figyelmet fordítunk a közfoglalkoztatásra, hiszen jelenleg ez az egyetlen nagyobb foglalkoztatási lehetőség a településen. Az önkormányzat 2 ha területen konyhakerti növényeket termeszt, amelyek nagy része a helyi konyhán kerül felhasználásra. Az ide szállított zöldségeket savanyítjuk, fagyasztjuk, befőzzük, így egész évben nem kell vásárolnunk zöldségfélét. A felesleget a helyi lakosság körében értékesítjük.

Ezen felül méhészkedik is az önkormányzat. 2014-ben 25 méhcsalád gondozását végezzük. A megtermelt mézet értékesítjük, de az óvoda konyhájára is jut belőle bőven.

A méhészettel egybekötött asztalos műhelyünkben kerti dekorációkat gyártunk, de itt készülnek a méhészkedéshez szükséges kaptárak, keretek is.

Pálmajor község önkormányzata 2012. december 18-án belügyminiszteri elismerő oklevelet és hozzá 2 millió forintot kapott a közfoglalkoztatásban elért eredményéért.

A településen működik könyvtár is. A könyveket a Megyei Könyvtár szolgáltatja. A nagy látogatottságnak köszönhetően 2014-ben új bútorokat és eszközöket kaptunk, így már 5 számítógépet használhat a falu apraja-nagyja.

 

Községi Könyvtár Honlapja

http://palmajorkonyvtar.blogspot.hu/

Könyvtáros – Bogdán Andrea